5 кроків до приватної медичної практики

19.04.2018

Проект ЮК Медконсалтинг "5 кроків до приватної медичної практики"


При відкритті приватної медичної практики (ПММ) вирішення юридичних питань є однією з найскладніших задач. Це потребує досконалого знання законодавства та дотримання умов ліцензування. Попри спрощення процедури отримання ліцензії на ПМП, навколо неї ще існує багато міфів про неподоланні труднощі та штучні перешкоди. Зберегти час, гроші та нерви при проходженні процедури отримання  ліцензії на провадження медичної  практики можна, скориставшись порадами досвідчених фахівців з юридичного права.  

Перш за все треба визначити, яка саме ліцензія вам потрібна. Ви можете зареєструватись як юридична особа,  фізична особа-підприємець (ФОП) з медичною освітою чи ФОП без медичної освіти. В залежності від обраної форми, передбачені різні умови для отримання ліцензії та різні можливості подальшої діяльності. Так, і юридична особа, і ФОП з медичною та не медичною освітою,   можуть отримати ліцензію за будь-якими лікарськими спеціальностями та спеціальностями молодших спеціалістів з медичною освітою. При цьому треба пам’ятати, що юридична особа обов’язково в штаті повинна мати головного лікаря (керівника закладу охорони здоров’я) з сертифікатом спеціаліста «Організація та управління охороною здоров’я». ФОП з медичною та не медичною освітою має право приймати на роботу лікарів та молодших спеціалістів з медичною освітою за будь-якими заявленими спеціальностями,— , прийнявши на роботу відповідного фахівця за кожною заявленою спеціальністю. Звертаємо увагу, що на сьогодні скасовано вимогу до вищої категорії ФОП –медиків, які планують наймати на роботу лікарів. ФОП з числа молодших спеціалістів з медичною освітою також може проводити медичну практику самостійно,отримавши ліцензію.  

Вирішивши, яка саме ліцензія вам потрібна, час переходити до її оформлення. Зробити це можна у 5 кроків.

1 крок. Пошук приміщення.

Приміщення для здійснення медичної практики повинно відповідати вимогам Державних будівельних норм України «Будинки і споруди. Заклади охорони здоров'я ДБН В.2.2-10-2001».

2 крок. Обладнання приміщення відповідно до табелів оснащення

Вимоги до оснащення приміщення медичним  обладнанням були встановлені різними наказами Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ). Наведемо деякі з них: Наказ МОЗ № 739 від 31.10.2011 р., Наказ МОЗ № 734 від 31.10.2011 р. , Наказ МОЗ № 735 від 31.10.2011 р. , Наказ МОЗ № 153 від 05.06.1998 р.   

Проте слід пам’ятати, що ці табелі оснащення затверджені вже досить давно, а розвиток та досягнення науки у виробництві медичної техніки не стоять на місці. Є чимало медичного обладнання, яке, на сьогодні, сертифіковано в Україні, а його нема в табелях. Тому табель оснащення, що затверджений МОЗ, є скоріше  орієнтиром на основний, базовий перелік обладнання.

3 крок. Пошук працівників, що відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам

Суб’єкт господарювання забезпечує наявність щонайменше одного медичного працівника, зокрема з числа працюючих за сумісництвом, за кожною заявленою лікарською спеціальністю, спеціальністю молодших спеціалістів з медичною освітою та немедичних працівників, які працюють у системі охорони здоров’я.

На цьому кроці важливо пам’ятати, що освітні документи мають бути чинними на момент отримання ліцензії.

4 крок. Отримання Акту санітарно-епідеміологічного обстеження Держпродспоживслужби

Наступний крок – отримання Акту санітарно-епідеміологічного обстеження, що видає Держпродспоживслужба. Нажаль, досить часто в даному документі робляться помилки, і тому майбутньому ліцензіату варто звернути увагу на наступне:

-  чи правильно, без помилок, вказані ПІБ фізичної особи-підприємця чи назва юридичної особи

-  чи правильно вказана адреса провадження діяльності

-   чи зазначений повний перелік лікарських спеціальностей та спеціальностей молодших спеціалістів з медичною освітою, за якими планує працювати ліцензіат

5 крок. Отримання ліцензії на медичну практику

Здобувач ліцензії для її отримання подає у спосіб, передбачений частиною першою статті 10 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», до органу ліцензування заяву про отримання ліцензії. До заяви, крім документів, передбачених статтею 11 Закону, додаються за підписом здобувача ліцензії або уповноваженої ним особи Відомості про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня.

 

© Медконсалтинг. Всі права захищено. 2011-2024.
м. Київ, проспект Берестейський 67, БЦ Bright, оф.304
тел.: +380 (44) 466-11-46
моб.: +380 (67) 796-11-36