Набув чинності новий Закон про ліцензування

30.06.2015

Набув чинності Закон України від 02.03.2015 №222-VIII "Про ліцензування видів господарської діяльності". Законом передбачені деякі новації, що стосуються ліцензіатів та осіб, що бажають отримати ліцензію на медичну практику. Відтепер заява про видачу (переоформлення тощо) ліцензії може бути подана не тільки особисто до Єдиного вікна МОЗ, а й поштовим відправленням з описом вкладення чи в електронному вигляді (ст. 10 Закону). Так само і сам бланк ліцензії за бажанням ліцензіата може бути виданий органом ліцензування на паперовому носії особисто, або відправлений ліцензіату поштою. Як і раніше, плата за видачу ліцензії вноситься в сумі мінімальної заробітної плати, що діяла на момент винесення рішення про видачу ліцензії. Однак тепер у випадку не внесення плати за видачу ліцензії протягом 10 днів з дати винесення рішення про видачу ліцензії, орган ліцензування приймає рішення про анулювання ліцензії.
У випадку зміни назви юридичної особи (крім реорганізації) або зміни прізвища фізичної особи, ліцензіат повинен протягом місяця подати заяву про переоформлення ліцензії (а не 10 днів, як було раніше). Не переоформлена в строк ліцензія є недійсною і підлягає анулюванню. Переоформлення ліцензії відтепер є безоплатним
Найбільш проблемним та сумнівним залишається п.3 ст. 15 Закону: "Ліцензіат зобов'язаний повідомляти про всі зміни даних, які були зазначені у документах, що додавалися до заяви про видачу ліцензії не пізніше одного місяця з дня настання таких змін. У випадку, якщо орган ліцензування доповнює перелік документів, що додаються до заяви про видачу ліцензії, ліцензіат зобов'язаний подати до органу ліцензування документи, якими доповнено перелік. У випадку, якщо орган ліцензування змінює форму відомостей, що додаються до заяви про видачу ліцензії, ліцензіат зобов'язаний подати до органу ліцензування відомості, форму яких змінено". Нагадаємо, що як раз місяць тому МОЗ України виніс на обговорення нові ліцензійні умови, якими як раз і передбачається встановити нові форми Відомостей. Отже, виходячи з формальної вимоги Закону більше 20000 тисяч ліцензіатів, що здійснює медичну практику, мають, в разі прийняття нових ліцензійних умов, надіслати в МОЗ Відомості за новою формою (звичайно, в разі якщо вони будуть змінені).
В новому законі відсутнє поняття "копія ліцензії ", що раніше видавалася на кожну адресу провадження діяльності. Адреси провадження діяльності зазначаються відтепер зазначаються тільки у Відомостях про суб'єкта господарювання, що додаються до заяви про видачу ліцензії.
Отже відтепер залишилося з нетерпінням чекати на прийняття нових ліцензійних умов, що остаточно прояснять ліцензіатам, як працювати за новим Законом.
Завантажити новий Закон можна за посиланням.

© Медконсалтинг. Всі права захищено. 2011-2024.
м. Київ, проспект Берестейський 67, БЦ Bright, оф.304
тел.: +380 (44) 466-11-46
моб.: +380 (67) 796-11-36